Checklist voor een geslaagde woningbezichtiging in Amsterdam

Een bezichtig van een woning of appartement in Amsterdam is leuk, maar je moet ook goed opletten. Er is je eerste indruk, voelt het goed? Maar je wilt niet voor vervelende verassingen komen te staan. Daarom onze tips:

1

Locatie, locatie, locatie

De locatie en de buurt waarin je woning zich bevindt, bepaalt in Amsterdam voor een groot deel de waarde van het huis. Maar je moet je ook fijn voelen in de buurt. Kun je makkelijk een parkeervergunning krijgen? Is het winkelpakket naar wens? Hoe zijn de scholen in de buurt? Zeker in Amsterdam is dat een belangrijke vraag, omdat je (toekomstige) kind voorrang krijgt op de 8 basisscholen die het dichtst bij je woning staan. En zijn de buren oké? Loop gerust eens door de wijk om de buurt te verkennen.
2

Buitenkant van de woning

Zonder buitenkant, geen binnenkant. Ook in Amsterdam zijn een goede staat van het dak, de kozijnen en het schilderwerk buiten de onmisbare voorwaarden voor comfort in je woning. Vergeet ook niet om het balkon of het terras kritisch te beoordelen. Waar komt de zon vandaan? Hoeveel inkijk is er? En let op scheuren in de buitenmuur, kunnen wijzen op een verzakking en een fundering die vernieuw moet worden.
3

Binnenkant van de woning

Ook de binnenkant van de woning moet je goed bekijken. Is de indeling van de woning, helemaal oké of moet er nog verbouwd worden? Zijn de keuken en de badkamer naar wens? Hoe klinken de muren? Hoe zien de plafonds eruit? Is de waterdruk oke? Sluiten deuren en ramen goed? Kijk met open blik. Negeer de meubels en de kleuren op de muur.
4

Installaties

Let ook op de installaties. Hoe zit het met de CV, boiler, airconditioner, mechanische ventilatie en andere apparatuur in de woning in Amsterdam? Zijn er genoeg stopcontacten, hoeveel groepen heeft de meterkast? Wat zijn de maandelijkse energielasten van de huidige bewoner? De verkopende makelaar kan je het antwoord geven.
5

Duurzaamheid

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Ook voor de waarde van je woning in Amsterdam. Zijn de vloeren, muren en het dak geïsoleerd? Is het dubbelglas nog effectief? Heeft de vorige eigenaar al zonnepanelen of een warmtepomp? Vraag de verkopende makelaar naar het energielabel.
6

Neem een aankoopmakelaar mee

Er zijn best wat punten waar je op moet letten tijdens een bezichtiging. Zaken waar je zelf misschien minder verstand van hebt. Nu is het natuurlijk een beetje preken voor eigen parochie, maar we merken vrijwel dagelijks dat we tijdens een bezichtiging van grote meerwaarde kunnen zijn.

Bij Bridges kennen we het klappen van de zweep. We weten precies wat we moeten vragen, waar er op moeten letten en hoe we een woning op waarde moeten schatten. We kunnen je ook influisteren of een aanvullende bouwkundige keuring verstandig is.