Amsterdam verlaten en je koophuis

Overweeg je de hoofdstad te verlaten? Amsterdam, de stad waar je zoveel aan hebt gehad, zoveel herinneringen hebt gemaakt en gekregen. Wellicht ben je klaar met de stad of vertrek je met pijn in je hart en wil je later nog terugkomen? Omdat Amsterdam een gewilde plek is, zijn er vele opties.

Verkoop is vaak het eerste waar je aan denkt als je de stad wilt verlaten. Als je jouw koophuis een tijd geleden hebt gekocht, kun je vaak rekenen op een flinke overwaarde. Gooi je jouw huis in de verkoop? Dan doen we er bij Bridges natuurlijk alles aan om je huis tegen een zo hoog mogelijke prijs te verkopen.

Maar kunt ook overwegen je huidige woning aan te houden. Zeker als er sprake is van overwaarde is het aanhouden van je oude Amsterdams woning vaak een goede investering. Het kan een mooi ‘appeltje voor de dorst’ worden. Maar het kan ook een bron van passief inkomen zijn. Je moet dan wel rekening houden met de volgende punten:

1

Maak je geldzaken bespreekbaar en zet het op een rij

Wat komt er bij jullie binnen, wat bezittingen jullie en hoeveel (studie)schuld heb je? Wees open en eerlijk. Zet alles in een overzicht. Dat is je uitgangspunt.
2

Wat worden jullie gezamenlijke inkomsten en uitgaven?

Samenwonen in Amsterdam is leuk. En er hangt een prijskaartje aan. Vaak kun je met de app van je bank snel overzicht krijgen wat er binnenkomt en wat jullie uitgavenpatroon is. Er zijn ook verschillende online huishoudboekjes. Kijk welke het beste bij jullie past.
3

Leg afspraken vast in een samenlevingsovereenkomst

Ha gezellig, een samenlevingsovereenkomst… Nee, romantisch is het niet. Maar het biedt veel voordelen:
• Je legt erin vast wie wat betaalt. En hoe je de gezamenlijke rekening vult. Naar verhouding van inkomen? Zorg je dat je allebei hetzelfde besteedbare bedrag overhoudt? Deel je alle kosten door twee? Of spreek je voor elk een vast bedrag af? Ook neem je op welke bezittingen en schulden je allebei had op het moment dat je ging samenwonen in Amsterdam.
• Je maakt afspraken over jullie pensioen als jullie uit elkaar gaan. Want als je getrouwd bent is alles automatische geregeld. Dan zijn er wettelijke regels over het verdelen van je pensioen als je uit elkaar gaat. Voor samenwoners geldt dat niet.
• In Amsterdam vind je niet snel een nieuwe woning. Dan is het handig als je een verblijvingsbeding afspreekt in je samenlevingsovereenkomst. Overlijdt een van jullie? Dan worden de bezittingen die eerst van jullie samen waren, eigendom van de langstlevende partner. De familie van de overlijden partner krijgt niets van jullie gezamenlijk bezit. Zonder verblijvingsbeding zouden zij daar wel recht op hebben. En misschien moet je dan wel jullie gezamenlijke woning verkopen.
4

Open een gezamenlijke rekening voor vaste lasten en onvoorziene uitgaven

Een gezamenlijke rekening is handig voor de vaste lasten. Daarnaast kun je een bedrag per maand afspreken dat je opzij legt voor onvoorziene uitgaven en voor vakanties en het Amsterdamse leven.
5

Koophuis in Amsterdam?

Kopen jullie samen een woning in Amsterdam? Of trekt een van jullie bij de ander in? In dat laatste geval kunnen jullie de woonlasten op verschillende manieren regelen:
• Degene die intrekt betaalt mee aan de aflossing. Jullie maken afspraken over het verdelen van de winst of het verlies als het huis wordt verkocht.
• Degene die intrekt betaalt huur of betaalt een deel van de hypotheekrente.
• Degene die intrekt wordt mede-eigenaar. Dan moet je samen naar de notaris en betalen jullie overdrachtsbelasting.
6

Let op dubbele verzekeringen en abonnementen

Controleer alle verzekeringen en abonnementen. Zeg de ene verzekering op en zet de ander op twee namen. Daarmee bespaar je kosten en hou je meer geld over.
7

Fiscaal partnershap

Als je gaat samenwonen dan heeft dat gevolgen voor de belasting die je betaalt. Samenwonen heeft samenwonen ook gevolgen voor de hoogte van je toeslagen. Lees meer over fiscaal partnerschap.
8

Nabestaandenpensioen

Via je pensioenregeling ben je vaak verzekerd voor nabestaandenpensioen als de ander overlijdt. Schenk jezelf een wijntje in en meld elkaar aan bij de pensioenuitvoerder.
9

Als jullie kinderen krijgen…

Als het zo gezellig wordt dat je kinderen krijgt, zorg dan wel voor erkenning en vraag het gezag aan. Erkennen en gezag aanvragen is niet hetzelfde. Regel dit eenvoudig online met je DigID. En misschien is het dan weer tijd om te verhuizen. Dan bel je ons.